Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Τα Νέα μας

«Ο Ταπεινός Παράδεισος» της Ευγενίας Κουμάνταρου στο Μουσείο Φαλτάϊτς

coumantaros humble paradise

Η φωτογραφική έκθεση της Ευγενίας Κουμάνταρου με τίτλο «Ο Ταπεινός Παράδεισος» φιλοξενείται αυτό το καλοκαίρι, από τις 15 Ιουνίου έως και τις 31 Αυγούστου στο Μουσείο Μάνου και Αναστασίας Φαλτάϊτς στη Σκύρο.

Πρόκειται για μια σειρά ασπρόμαυρων φωτογραφιών εξαιρετικής αισθητικής και αισθαντικότητας, που αποτυπώνουν όχι μόνο το τοπίο αλλά και την ψυχή της Τήνου, την απλότητα της καθημερινής ζωής των ανθρώπων εκεί, αλλά και το βάθος της.

Η ειδική ματιά, αλλά και ο ξεχωριστός ψυχισμός της δημιουργού των φωτογραφιών αυτών την έχουν οδηγήσει στην αποτύπωση μιας καθημερινότητας τόσο απλής αλλά και αρχέγονης που παραπέμπει στη μακαριότητα των χαμένων παραδείσων.

Η έκθεση, αφού παρουσιάστηκε από το 2008 μέχρι και σήμερα, σχεδόν σ’ ολόκληρη την Ελλάδα, τώρα παρουσιάζεται στο Μουσείο Φαλτάϊτς, στη Σκύρο, στο πλαίσιο της φιλοσοφίας που διέπει το Μουσείο αυτό, από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσής του, στην αναζήτηση της κοινής καταγωγής και της συγγένειας των κανόνων που διέπουν τη ζωή των ανθρώπων των παραδοσιακών κοινοτήτων.

Η έκθεση λειτουργεί, καθημερινά τις ώρες λειτουργίας του Μουσείου: 10.00-14.00 το πρωί και 18.00-21.00 το απόγευμα.
Διάρκεια έκθεσης: 15/6/2017 – 31/8/2017

Από 16 έως 23 Ιουλίου το 9ο Σεμινάριο-Συνάντηση για το Ρεμπέτικο / Announcement of the 9th Rebetika Songs Seminar-Meeting, July 16-23, 2017

seminario b

Το  9ο Σεμινάριο-Συνάντηση για το Ρεμπέτικο θα πραγματοποιηθεί και φέτος στο Μουσείο Μάνου και Αναστασίας Φαλτάϊτς, από τις 16 έως τις 23 Ιουλίου 2017. Ομιλίες ελεύθερες για το κοινό στις 18 και 21 Ιουλίου, ενώ το Σάββατο 22 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί συναυλία με ρεμπέτικα και λαϊκά τραγούδια στο Θέατρο του Μουσείου Φαλτάϊτς.  The 9th seminar-meeting on rebetiko song will take place at the Folk Museum “Manos and Anastasia Faltaits”, from July 16 to July 23. Speeches open to the public (with english translation) will be held on the 18th and 21st of July, while on Saturday July 22 at the Faltaits Museum Theater the bouzouki virtuoso Spyros Goumas and the participants of the seminar will hold a concert with rebetika songs. 

Διαβάστε περισσότερα: Από 16 έως 23 Ιουλίου το 9ο Σεμινάριο-Συνάντηση για το Ρεμπέτικο / Announcement of the 9th...

Εκδήλωση για το Μουσείο Φαλτάϊτς στο Μουσείο Χατζημιχάλη στην Πλάκα

Στο πλαίσιο της έκθεσης-αφιέρωμα στη μνήμη της Αγγελικής Χατζημιχάλη, το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης "Αγγελική Χατζημιχάλη", σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων του Μουσείου Μπενάκη, πραγματοποιεί την Κυριακή 20 Νοεμβρίου στις 12:00 εκδήλωση με τίτλο: «Το Μουσείο Φαλτάϊτς στη Σκύρο και η συμβολή του στον νεότερο πολιτισμό».

Διαβάστε περισσότερα: Εκδήλωση για το Μουσείο Φαλτάϊτς στο Μουσείο Χατζημιχάλη στην Πλάκα

«Το Μουσείο Φαλτάϊτς από τη Σκύρο στην Αθήνα - Ένα Ταξίδι στο Χώρο και στο Χρόνο»

faltaits melt poster

 

5 Νοεμβρίου – 20 Δεκεμβρίου 2016

Ένα ξεχωριστό πολιτιστικό γεγονός σηματοδοτεί το τελείωμα της χρονιάς που φεύγει

Το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης και Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων και το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μάνου και Αναστασίας Φαλτάϊτς διοργανώνουν την έκθεση - αφιέρωμα με τίτλο:

«Το Μουσείο Φαλτάϊτς από τη Σκύρο στην Αθήνα- Ένα Ταξίδι στο Χώρο και στο Χρόνο»

Στο όραμα του Μάνου Φαλτάϊτς «...για μια Πολιτιστική Αναγέννηση βασισμένη στην γνώση της ιστορίας και στην Παράδοση με τη δημιουργία ιστορικο-λαογραφικών Μουσείων σε όλη την επικράτεια...» συναντώνται τα δυο Μουσεία.

Στην έκθεση παρουσιάζονται αντιπροσωπευτικά αντικείμενα από τις συλλογές του Μουσείου Φαλτάϊτς, που αποδίδουν με γλαφυρό τρόπο τον ιδιότυπο και χαρακτηριστικό πολιτισμό της Σκύρου καθώς και την ταυτότητα του Μουσείου, την πορεία του, τους σταθμούς της δημιουργίας και εξέλιξής του. Την έκθεση πλαισιώνει πλούσιο φωτογραφικό υλικό τόσο του ιδιαίτερου και ξεχωριστού αρχιτεκτονήματος που στεγάζει το Μουσείο, όσο και των συλλογών του.

Εκτός από αντικείμενα -τεκμήρια του Σκυριανού πολιτισμού, θα εκτεθούν επίσης, ντοκουμέντα από την Ελληνική Επανάσταση, έγγραφα από την ιστορία της Σκύρου, αρχειακό υλικό από τη Μικρασιατική Τραγωδία, καθώς και μέρος από τα σωζόμενα χειρόγραφα του Παπαδιαμάντη.

Οι πρώτες συλλογές, η ιστορία της οικογένειας, οι πρόγονοι που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο, οι λόγοι που οδήγησαν τον δημιουργό του Μάνο Φαλτάϊτς στην ίδρυση του Μουσείου, ο άξονας γύρω απ' τον οποίο κινείται η δράση του, το κτήριο που στους χώρους του υλοποιήθηκε το όραμά του, οι σχέσεις και επιρροές με τις εξέχουσες προσωπικότητες του εικοστού αιώνα Αγγελική Χατζημιχάλη, Εύα και Άγγελο Σικελιανό, Δημήτρη Πικιώνη, Φώτη Κόντογλου, Λίνο Καρζή, Αθηνά Ταρσούλη και άλλους, παρουσιάζονται με κειμήλια και φωτογραφικό υλικό.

Στην υλοποίηση της έκθεσης καθοριστικός είναι ο ρόλος του «Αδερφάτου των Φίλων του Μουσείου Μάνου και Αναστασίας Φαλτάϊτς».

Στην έκθεση συμμετέχει ο Σύλλογος Σκυριανών της Αθήνας με τις φορεσιές της Σκυριανής αποκριάς του «Γέρου» και της «Κορέλλας», ενώ συνεισφέρουν με Σκυριανές φορεσιές και μέλη του Αδερφάτου.

Η αφίσα της έκθεσης είναι ευγενική προσφορά και πρωτότυπη δημιουργία της εξαίρετης σκηνογράφου και σκιτσογράφου Έλλης Σολομωνίδου – Μπαλάνου.

Η έκθεση πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία του Δήμου Σκύρου.

faltaits melt invitation

 

Τόπος: Λουτρό των Αέρηδων, Κυρρήστου 8, Πλάκα
Εγκαίνια: Σάββατο 5 Νοεμβρίου, ώρα 12.00
Θα προσφερθεί κέρασμα με τοπικά σκυριανά εδέσματα
Διάρκεια Έκθεσης: 5 Νοεμβρίου – 20 Δεκεμβρίου 2016
Ώρες λειτουργίας: Κάθε μέρα 8.00 π.μ. – 15.00 μ.μ. εκτός Τρίτης

Πληροφορίες: 210 32 44 340
www.melt.gr
www.faltaits.gr

Συναντήσεις Βιωματικής επικοινωνίας με την Παράδοση

Το Μουσείο Μάνου και Αναστασίας Φαλτάϊτς, αξιοποιώντας τον πλούτο των μοναδικών σε αριθμό και ποικιλία συλλογών του από εργαλεία και σκεύη της πρωτογενούς και δευτερογενούς παραδοσιακής οικονομίας, προγραμματίζει την καθιέρωση από φέτος το καλοκαίρι, σειράς βιωματικών και ενημερωτικών συναντήσεων πάνω στον παραδοσιακό βίο, τα παραδοσιακά επαγγέλματα και τέχνες ολόκληρου του Ελληνικού χώρου.

Οι συναντήσεις αυτές απευθύνονται σε καθένα από εμάς που έχουμε κουραστεί και αγανακτήσει από τον ευτελισμό της ζωής μας και ποθούμε να αναβαπτισθούμε στο πνεύμα της παράδοσης, που έχει από τη φύση της τη σφραγίδα της ποιότητας.

museum4

Πρόκειται για κύκλους μύησης και πρακτικής εμπειρίας, καθώς όσοι θα συμμετάσχουν θα έχουν τη δυνατότητα της άμεσης επαφής με τα χιλιάδες αντικείμενα του παραδοσιακού βίου των Ελλήνων, που συγκεντρώθηκαν από το Μάνο Φαλτάϊτς στη Σκύρο με γνώση και αγάπη, από κάθε γωνιά της Ελληνικής γης.

Ο ιδρυτής του Μουσείου, Μάνος Φαλτάϊτς, στην δεκαετία 1970-1980, είχε αναλάβει εκστρατεία διάσωσης των αντικειμένων αυτών με σκοπό τη σωτηρία τους από τον αφανισμό, σε μια εποχή όπου κάθε παραδοσιακό θεωρούνταν οπισθοδρομικό και κακόγουστο.

Το άλσος του Μουσείου- στην Βιγλατορία του Παλαιόπυργου- κατάφυτο με όλα σχεδόν τα είδη της Ελληνικής χλωρίδας, ελιές, συκιές, κληματαριές, βερικοκιές, κυδωνιές, λεμονιές, ροδιές, φασκομηλιές, αμπαρόριζες, δεντρολίβανα κ.α., είναι ο χώρος που θα φιλοξενήσει τις συναντήσεις αυτές, ενώ στα σκιερά κιόσκια που φυλάσσονται τα αντικείμενα θα γίνονται προβολές και αναπαραστάσεις των παραδοσιακών επαγγελμάτων.

Ακόμη, η μέχρι σήμερα, επί περισσότερο από μισόν αιώνα συνεχής και αδιάλειπτη δράση του Μουσείου σε όλους σχεδόν τους τομείς του πολιτισμού θα παρουσιάζεται με προβολές βίντεο και εκθέσεις φωτογραφίας, έτσι ώστε οι συμμετέχοντες να αποκτούν ολοκληρωμένη γνώση της πολύχρονης ιστορίας του.

Παράλληλα με τη μετάδοση της γνώσης αυτής θα προσφέρονται παραδοσιακές γεύσεις από τα προϊόντα του άλσους της Βιγλατορίας ή άλλα τοπικά προϊόντα-χωρίς να λείπουν πάντα τα ξερά σύκα, οι ελιές, το τοπικό κρασί, οι πίτες και το τσίπουρο.

Στο τελείωμα της κάθε συνάντησης, καθισμένοι, είτε σε μια από τις πετρόχτιστες αυλές, είτε στο υπαίθριο λίθινο θέατρο του Μουσείου, που κοιτάζει τη δύση, θα μπορούν όσοι θα συμμετέχουν ν' απολαύσουν ένα μοναδικό ηλιοβασίλεμα, κοινωνώντας δείγματα από παραδοσιακές γεύσεις, καθώς ο ήλιος θα χάνεται πίσω από τα βουνά της Σκύρου.

Περιεχόμενο προγραμμάτων

• Γνωριμία των χρήσεων και της σημασίας των εργαλείων και σκευών των συλλογών της πρωτογενούς οικονομίας, που εκτίθενται στους ειδικούς χώρους του άλσους του Μουσείου (Κελί, Μύθος του Μανουί) καθώς και στον περιβάλλοντα χώρο (θέατρο, Άλσος).
• Εκτός από την φυσική παρουσίαση των συλλογών της κατηγορίας αυτής θα υπάρχει προβολή οπτικοακουστικού υλικού σε σχέση με τις δραστηριότητες του καθημερινού βίου των Ελλήνων με την παραπάνω θεματολογία.
• Εικαστική ενασχόληση των συμμετεχόντων με θέματα εμπνευσμένα από τα εκθέματα και το περιεχόμενο του εκπαιδευτικού προγράμματος (φόρμες, διακοσμητικά σχέδια, υλικά κλπ)
• Παρουσίαση και περιγραφή του ρόλου και των δράσεων του Μουσείου στον αγώνα για τη διάσωση και ανάδειξη των τεκμήριων αυτών του πολιτισμού της καθημερινής ζωής, μέσα στο πλαίσιο της ευρύτερης φιλοσοφίας και οραματισμού των ιδρυτών του Μάνου και Αναστασίας Φαλτάϊτς.
• Προβολές οπτικοακουστικού υλικού σχετικά με τη παραπάνω δράση και το ρόλο του Μουσείου στην δημιουργία κλίματος ανάδειξης του εν λόγω πολιτισμού.
Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει κέρασμα με προϊόντα του κήπου του Μουσείου.

Διάρκεια προγράμματος: 18:30 με 20:30 και ημέρες Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, περίοδο Ιουλίου –Αυγούστου 2016.
Κόστος συμμετοχής: Η συμμετοχή στο πρόγραμμα ορίζεται στα 5€ ανά άτομο.
Υπεύθυνοι υλοποίησης του Προγράμματος: Νικολέττα Ευστρατίου, Μαδιανός Βελισσάριος.
Τηλέφωνα επικοινωνίας για συμμετοχή στο πρόγραμμα: 22220 91232 και 22220 91150 και ώρες λειτουργίας του Μουσείου: 10:00-14:00 το πρωί και 18:00-21:00 το απόγευμα
e-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Από 17 ως 24 Ιουλίου το 8ο Διεθνές Σεμινάριο-Συνάντηση για το Ρεμπέτικο

Από τις 17 ως τις 24 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί φέτος το 8ο Διεθνές Σεμινάριο-Συνάντηση για το Ρεμπέτικο, στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Μάνου και Αναστασίας Φαλτάϊτς

Διαβάστε περισσότερα: Από 17 ως 24 Ιουλίου το 8ο Διεθνές Σεμινάριο-Συνάντηση για το Ρεμπέτικο

Ξένοι δημοσιογράφοι γνωρίζουν τον Σκυριανό πολιτισμό

Στο όμορφο νησί της Σκύρου φιλοξενήθηκαν το τριήμερο 27-29 Μαΐου τρεις δημοσιογράφοι σημαντικών ξένων μέσων ενημέρωσης, προσκεκλημένοι από τον Δήμο Σκύρου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Μάνου και Αναστασίας Φαλτάϊτς. Ξεναγήθηκαν σε όλα τα σημεία ιστορικού, αρχαιολογικού και λαογραφικού ενδιαφέροντος.

Διαβάστε περισσότερα: Ξένοι δημοσιογράφοι γνωρίζουν τον Σκυριανό πολιτισμό

100 χρόνια από τον θάνατο του Rupert Brooke-Το Μουσείο τιμά την Αιώνια Ποίηση

Επ' ευκαιρία της επετείου συμπλήρωσης 100 χρόνων απ' το θάνατο του Rupert Brooke, το Μουσείο Φαλτάϊτς σας καλεί να μοιραστείτε εικόνες σας από την πλατεία Μπρουκ και την ιστορία τους. Με το υλικό αυτό θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε μια έκθεση στους χώρους του Μουσείου τον Αύγουστο.

Διαβάστε περισσότερα: 100 χρόνια από τον θάνατο του Rupert Brooke-Το Μουσείο τιμά την Αιώνια Ποίηση

Το Σεμινάριο για το ρεμπέτικο για 7η χρονιά στο Μουσείο Φαλτάϊτς

Η θαλασσινή αύρα που έρχεται από το πανέμορφο νησί της Σκύρου, μας με-ταφέρει και φέτος, για έβδομη συνεχή χρονιά, το κάλεσμα για την υλοποίηση του 7ου Σεμιναρίου-συνάντησης για το Ρεμπέτικο, από τις 12 έως τις 19 Ιουλίου 2015. Το γνώριμο σε όλους μας Λαογραφικό Μουσείο «Μάνου και Αναστασίας Φαλτάϊτς» που μας καλοδέχεται εδώ και επτά χρόνια, προσφέροντας τους φιλόξενους χώρους του, περιμένει και πάλι να γεμίσει από ανθρώπους που ζητούν να ανακαλύψουν και να ερμηνεύσουν τους κώδικες της Μουσικής, αλλά συγχρόνως να διαφυλάξουν από τον αφανισμό το λαϊκό μας τραγούδι.

Διαβάστε περισσότερα: Το Σεμινάριο για το ρεμπέτικο για 7η χρονιά στο Μουσείο Φαλτάϊτς

Μουσείο Φαλτάϊτς 1964-2014: Μισός αιώνας λειτουργίας και δράσης

Τα πενήντα του χρόνια συμπληρώνει φέτος το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Μάνου και Αναστασίας Φαλτάϊτς στην Σκύρο, και το γιορτάζει με δυο επετειακές εκδηλώσεις τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, αφιερωμένες στην ιστορία του μουσείου αλλά και στη δράση του αείμνηστου ιδρυτή του, τον Μάνο Φαλτάϊτς.

Διαβάστε περισσότερα: Μουσείο Φαλτάϊτς 1964-2014: Μισός αιώνας λειτουργίας και δράσης

Επικοινωνία

Newsletter