Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Τα Νέα μας

12ο Διεθνές Σεμινάριο-συνάντηση για το ρεμπέτικο τραγούδι (18-25 Ιουλίου 2021)

Αγαπητοί φίλοι/ες

Μετά τη δύσκολη περίοδο για όλο τον κόσμο, που δημιούργησε η υγειονομική κρίση λόγω πανδημίας και μας υποχρέωσε να αναβάλουμε το περσινό Σεμινάριο-Συνάντηση για το ρεμπέτικο, αποφασίσαμε να ξαναβρεθούμε στο αγαπημένο μας νησί για να ανταλλάξουμε χαμόγελα, προσδοκίες για ένα αισιόδοξο μέλλον και να χαρούμε τη μουσική μας στο φυσικό περιβάλλον του νησιού.

Περισσότερα...

The Chronicle of the Spanish Flu on Skyros

We are happy to announce that Kostas Faltaits’ book about the Spanish Flu of 1918 on Skyros is now available in English!

Under the title “The Chronicle of the Spanish Flu on Skyros”, the book that was first published in Greek in 1919, describes the devastating effects of the pandemic that decimated the island’s population in 1918.

Περισσότερα...

Στο φως άγνωστα ντοκουμέντα για την Ελληνική Επανάσταση και τη Φιλική Εταιρεία

Ανέκδοτα ντοκουμέντα από το αρχείο του, που αφορούν τόσο στη δράση της Φιλικής Εταιρείας και των Φιλικών, όσο και στη σχέση τους με το νησί της Σκύρου, παρουσίασε το Εθνολογικό και Λαογραφικό Μουσείο Μάνου και Αναστασίας Φαλτάϊτς στη διαδικτυακή διάλεξη που οργάνωσαν στις 18 Μαρτίου οι Φίλοι του Μουσείου Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού, στο πλαίσιο της σειράς εκδηλώσεων «Διαδικτυακές Συναντήσεις- Μάρτιος 2021».

Στην εκδήλωση με τίτλο «Ελληνικός Διαφωτισμός και Φιλική Εταιρεία, μέσα από τα αρχεία του Μουσείου Φαλτάϊτς», που πραγματοποιήθηκε με αφορμή τον εορτασμό των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, η διευθύντρια του Μουσείου και ιστορικός κα. Αναστασία Φαλτάϊτς, παρουσίασε για πρώτη φορά στο κοινό έγγραφα που μέχρι σήμερα δεν είχαν ποτέ εκτεθεί δημοσίως.

Περισσότερα...

Επανεκδόθηκε το χρονικό του Κώστα Φαλτάϊτς «Η Γρίππη στη Σκύρο»

Περίπου έναν αιώνα μετά την πρώτη έκδοσή του, και με αφορμή την πανδημία της Covid-19 που σαρώνει τον πλανήτη, το Εθνολογικό και Λαογραφικό Μουσείο Μάνου και Αναστασίας Φαλτάϊτς προχώρησε στην επανέκδοση του χρονικού του Σκυριανού δημοσιογράφου και συγγραφέα Κώστα Φαλτάϊτς, με τίτλο «Η Γρίππη στη Σκύρο». 

Περισσότερα...

«Απογεύματα με τους Δημιουργούς» Αφιέρωμα στο εικαστικό έργο του Μ. Φαλτάιτς

Το Σωματείο των «Φίλων του Μουσείου Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού» (πρώην ΜΕΛΤ) οργανώνει τον κύκλο ομιλιών
«Απογεύματα με τους Δημιουργούς»
Στο πλαίσιο της δράσης αυτής, σας προσκαλεί την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019 και ώρα: 18.00 στο αφιέρωμα στον Σκυριανό δημιουργό Μάνο Φαλτάιτς (1938 - 2012)

Περισσότερα...

11ο Σεμινάριο-Συνάντηση ρεμπέτικου τραγουδιού

Από 14 έως 21 Ιουλίου 2019 θα πραγματοποιηθεί το 11ο Σεμινάριο-Συνάντηση για το ρεμπέτικο τραγούδι, στο Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο «Μάνου και Αναστασίας Φαλτάϊτς» στη Σκύρο.

Υπεύθυνος των μουσικών μαθημάτων είναι ο Σπύρος Γκούμας και οργανωτικός υπεύθυνος ο Γιώργος Μακρής. Αρωγοί στην προσπάθεια μας αυτή-όπως πάντα- το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μάνου και Αναστασίας Φαλτάιτς και το ΠΕ.Α.Π του Δήμου Σκύρου καθώς και η Σκύρος Ναυτική Εταιρεία (ΣΝΕ), που μας καλοδέχονται στους φιλόξενους χώρους τους και αρμενίζουμε όλοι μαζί στο όμορφο ταξίδι της λαϊκής μας μουσικής.

Περισσότερα...

Ημερίδα με θέμα Τοπικά Έθιμα και Τοπική Ανάπτυξη: Έννοιες ασύμβατες ή συμπληρωματικές;

Το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού καταγράφει, τεκμηριώνει, διαφυλάττει και αναδεικνύει το νεότερο και πάντα ζωντανό ελληνικό πολιτισμό σε όλες τις εκφάνσεις του. Η Σκύρος από νωρίς συγκέντρωσε το ενδιαφέρον του ΜΝΕΠ, καταγράφοντας τις ιδιαίτερες παραδοσιακές τεχνικές που επιμένουν ζωντανές ακόμη στο νησί, καθώς και προσεγγίζοντας ερμηνευτικά άυλες πολιτισμικές εκφράσεις, όπως η παραδοσιακή φορεσιά του νησιού και κυρίως το αποκριάτικο έθιμο της Κορέλας και του Γέρου.

Περισσότερα...

Κοπή Πίτας του Αδελφάτου των Φίλων του Μουσείου Μάνου και Αναστασίας Φαλτάϊτς

Το Λαογραφικό & εθνολογικό Μουσείο Μ&Α Φαλτάϊτς κλείνει φέτος 55 χρόνια ύπαρξης και προσφοράς!

Το Σωματείο Αδερφάτο Φίλων Του Μουσείο Μ&Α Φαλτάϊτς δημιουργεί μια πρώτη ευκαιρία για να γιορτάσουμε αυτήν την επέτειο με την κοπή της πίτας του στο εστιατόριο Αμάλθεια, Στο χωρίο, στη Σκύρο, στις 15 Φεβρουαρίου ώρα 20.00

Περισσότερα...

Το 10ο διεθνές σεμινάριο-συνάντηση για το ρεμπέτικο τραγούδι

Για Δέκατη συνεχή χρονιά η Σκύρος για μια ολόκληρη εβδομάδα -από τις 15 έως τις 22 Ιουλίου 2018- κατακτήθηκε από μουσικές μαγικές και ονειρεμένες, καθώς σύσσωμη η διεθνής ομάδα του Σεμιναρίου για το Ρεμπέτικο, δάσκαλοι και μαθητές που μελετούσαν κάθε πρωί στους χώρους του Μουσείου μας, ή άκουγαν στις αίθουσες του Δήμου Σκύρου διαλέξεις εμβάθυνσης στο ζήτημα κάθε απόγευμα, φώτιζαν τις νύκτες του νησιού με τις μελωδικές εφαρμογές των γνώσεων που κατακτήθηκαν τη μέρα, γλεντώντας καθεβραδινά σε διάφορα του νησιού ταβερνεία.

Περισσότερα...

3η Ακαδημία Περιβαλλοντικών Εκπαιδευτών και η τελετή αποφοίτησης

Στο Μουσείο Φαλτάιτς ολοκληρώθηκε η 3η Ακαδημία Περιβαλλοντικών Εκπαιδευτών και η τελετή αποφοίτησης των Φοιτητών/τριών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Ανακοινώθηκε νέα εκπαιδευτική δράση σε ετήσια βάση για τους πολίτες της Σκύρου. Δωρεάν πρόγραμμα "Εισαγωγής στην Ψυχολογία και την Προπονητική Ζωής".

Περισσότερα...

Επικοινωνία