Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Τα Νέα μας Επανεκδόθηκε το χρονικό του Κώστα Φαλτάϊτς «Η Γρίππη στη Σκύρο»

Επανεκδόθηκε το χρονικό του Κώστα Φαλτάϊτς «Η Γρίππη στη Σκύρο»

Περίπου έναν αιώνα μετά την πρώτη έκδοσή του, και με αφορμή την πανδημία της Covid-19 που σαρώνει τον πλανήτη, το Εθνολογικό και Λαογραφικό Μουσείο Μάνου και Αναστασίας Φαλτάϊτς προχώρησε στην επανέκδοση του χρονικού του Σκυριανού δημοσιογράφου και συγγραφέα Κώστα Φαλτάϊτς, με τίτλο «Η Γρίππη στη Σκύρο». 

Πρόκειται για ένα βιβλίο που γράφτηκε το 1919, μετά από ένα δημοσιογραφικό ταξίδι του συγγραφέα στην ιδιαίτερη πατρίδα του, και το οποίο μέσα στις λιγότερες από 100 σελίδες παρουσιάζει τη συμφορά που έπληξε το μικρό αυτό νησί στο κέντρο του Αιγαίου, από το πέρασμα της λεγόμενης ισπανικής γρίπης, το 1918.

Όπως γράφει ο Κώστας Φαλτάϊτς, προλογίζοντας το βιβλίο του, «H αρρώστια που πέρασε σα κακή κατάρα το 1918 πάνω απ’ όλη τη Γη, κι’ άφησε τέτοια σημάδια καταστροφής στη δική μας την Ελλάδα, στο νησί της Σκύρου έσπασε μ’ όλη τη φρικαλεότητα που ξέρουμε μόνο στους μεσαιωνικούς λοιμούς. Ήρθεν απότομα, αναπάντεχα, κ’ έφυγε με τον ίδιο τρόπο. Μέσα σε λιγώτερο από ένα μήνα, όλος ο κόσμος χτυπήθηκε από την αρρώστια, και τα μισά σπίτια του τόπου ρημάξανε και χαθήκανε».

Το πώς έφτασε η γρίπη στο νησί είναι άγνωστο, φέρεται όμως να μεταδόθηκε από στρατιώτες που επέστρεψαν με αναρρωτική άδεια τον Οκτώβριο του 1918, και μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα έφτασε σε έξαρση: «Από τη μέρα κείνη, εικοσιεφτά του Οκτώβρη, άρχισε η μεγάλη συμφορά. Το βράδυ οι άνθρωποι πέφτανε καλά και το πρωί δεν ξανασηκωνότανε πια. Από τα χωράφια, από τα βοσκοτόπια, από τους ελαιώνες, από τις άλλες εξοχές, γυρίζανε για ψωμί, για άλευρο, για λάδι, για άλλα τρόφιμα στη χώρα, κι’ απομένανε στο δρόμο. Μέσα σε τρεις-τέσσερις μέρες βρεθήκανε από τις τρεις χιλιάδες διακόσους ανθρώπους όλης της χώρας, πιο πολλοί από τις δυο χιλιάδες πεσμένοι.»

Με μια κινηματογραφική περιγραφή του περάσματος της πανδημίας της γρίπης από τη Σκύρο, ο συγγραφέας δίνει πολύτιμες ιστορικές πληροφορίες τόσο για την εξάπλωση της και τον τρόπο που αυτή αντιμετωπίστηκε σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης με τα πενιχρότατα μέσα της εποχής, όσο και για τις επιπτώσεις της ασθένειας σε οικονομικό αλλά κυρίως ανθρωπιστικό επίπεδο.

Το βιβλίο διατίθεται από το Μουσείο Μάνου και Αναστασίας Φαλτάϊτς

Για παραγγελίες και περισσότερες πληροφορίες:
Τηλ: 2222091150 και 2222091232
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Facebook: https://www.facebook.com/FaltaitsMuseum