Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Τα Νέα μας Κ. Φαλτάϊτς: «Πώς Απέθανεν η Μικρά Ασία»

Κ. Φαλτάϊτς: «Πώς Απέθανεν η Μικρά Ασία»

Μια επετειακή έκδοση του Μουσείου Φαλτάϊτς για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Πώς φτάσαμε από τον ξέφρενο ενθουσιασμό της εκστρατείας για την απελευθέρωση των αλύτρωτων αδελφών στην Μικρά Ασία και την υλοποίηση της «Μεγάλης Ιδέας», στο θρήνο της καταστροφής της Σμύρνης και της οριστικής απώλειας της Ανατολικής Θράκης;

Γιατί τα πάνδεινα που υπέστησαν οι ντόπιοι ελληνικοί πληθυσμοί δεν στάθηκαν ικανά να συγκινήσουν τις ελλαδικές κυβερνήσεις και τους πολίτες;

Τιμώντας τη θλιβερή επέτειο της συμπλήρωσης ενός αιώνα από τη σφαγή και την καταστροφή του Μικρασιατικού Ελληνισμού, το Εθνολογικό και Λαογραφικό Μουσείο Μάνου και Αναστασίας Φαλτάϊτς προχώρησε στην έκδοση του βιβλίου με τίτλο «Πώς Απέθανεν η Μικρά Ασία», που εξιστορεί τη Μικρασιατική Εκστρατεία και Καταστροφή μέσα από τα δημοσιεύματα και το ημερολόγιο του δημοσιογράφου Κωνσταντίνου Φαλτάϊτς.

Στο βιβλίο αυτό των 500 και πλέον σελίδων, που προλογίζει ο Ιστορικός, Διδάκτωρ Σύγχρονης Ιστορίας ΑΠΘ κ. Βλάσης Αγτζίδης, δημοσιεύονται για πρώτη φορά και με χρονολογική σειρά:

-όλα τα ρεπορτάζ του Κ. Φαλτάϊτς (1891-1944) από την περιοχή της Νικομήδειας, όπου παρακολουθούσε ως πολεμικός ανταποκριτής της εφημερίδας «Εμπρός» τις κινήσεις του Γ’ Σώματος Στρατού (Μάρτιος 1921-Νοέμβριος 1921)

-οι μαρτυρίες που συγκέντρωσε από επιζώντες των σφαγών που συντελέστηκαν στην περιοχή από τους τσέτες του Μουσταφά Κεμάλ, μέρος των οποίων δημοσιεύθηκε το 1921 στο βιβλίο του με τίτλο «Αυτοί είναι οι Τούρκοι – Αφηγήματα των σφαγών της Νικομήδειας»

-το άγνωστο μέχρι σήμερα δημοσιογραφικό και πολιτικό παρασκήνιο για τα όσα συνέβαιναν στο «μέτωπο» της Αθήνας λίγες ημέρες πριν την Μεγάλη Καταστροφή της Σμύρνης μέσα από το προσωπικό του ημερολόγιο (τέλη Αυγούστου-αρχές Σεπτεμβρίου 1922)

- τα ρεπορτάζ του στην εφημερίδα «Εμπρός» από την ανταλλαγή πληθυσμών και την τελειωτική παράδοση της Ελληνικής Θράκης στην Τουρκία (26 Σεπτεμβρίου-9 Οκτωβρίου 1922)

Ο αναγνώστης του βιβλίου αυτού, παρακολουθώντας την πορεία του Κ. Φαλτάϊτς από την Προύσα τον Μάρτιο του 1921 μέχρι την Θράκη τον Οκτώβριο του 1922, και μέσα από ένα πλήθος πληροφοριών –γνωστών, άγνωστων ή απλά ξεχασμένων- που περιλαμβάνονται στα ρεπορτάζ, τις σημειώσεις και τις ημερολογιακές καταγραφές του, θα μπορέσει να εξάγει χρήσιμα συμπεράσματα για την Μικρασιατική Καταστροφή και πώς τελικά «απέθανεν η Μικρά Ασία».

ISBN: 978-618-86182-6-8
Σελίδες: 509
Τιμή: 35€

Το βιβλίο διατίθεται από το Μουσείο Μάνου και Αναστασίας Φαλτάϊτς (www.faltaits.gr)

Για παραγγελίες:
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Facebook: https://www.facebook.com/FaltaitsMuseum
Τηλ: 2222091150 και 2222091232