Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Το Μουσειο

Το Μουσείο ιδρύθηκε το 1964 από το Μάνο Φαλτάϊτς και είναι ένα από τα πρώτα τοπικά ιστορικο-λαογραφικά μουσεία της Ελλάδας, ο σημαντικότερος πολιτιστικός φορέας της Σκύρου με πανελλήνια ακτινοβολία. Δημιουργήθηκε για να σωθεί η Σκυριανή παραδοσιακή κληρονομιά και για να περάσει στον Πανελλήνιο χώρο το μήνυμα πως το παρόν και το μέλλον πρέπει να στερεώνονται στην παράδοση.

Στεγασμένο στο παλιό αρχοντικό των "Φάλνταη", που οι ρίζες τους χάνονται στο Βυζάντιο, δεσπόζει του ΒΑ άκρου της πόλης, χτισμένο πάνω στον μεγαλύτερο πύργο των πανάρχαιων Πελασγικών τειχών της Σκύρου.

"...Βρίσκεται - γράφει γι αυτό ο Αυστραλός συγγραφέας CORIN SIMSON στο έργο του "GREECE" - σ' εκείνη την πλευρά του λόφου της ακρόπολης, προτού να μπεις στην πόλη, ανεβαίνοντας από τη θάλασσα...Πολλά μουσεία μπορεί να είναι πληκτικά, αλλά εδώ, τώρα και πάντα, θα βρεις αυτό που ενσαρκώνει την ψυχή ενός τόπου και διαφυλάσσει την αισθητική και παράδοση με τον καλλίτερο τρόπο...".

Φορτωμένο το μύθο και την ιστορία, είναι σ αυτό συγκεντρωμένα, μεταξύ των άλλων, όλα τα στοιχεία της καθημερινής ζωής, της τέχνης, του λόγου και της ιστορίας του νησιού από τη μεταβυζαντινή μέχρι τη σύγχρονη εποχή.

Το ΜΕΛΤ παρουσιάζει το Μουσείο Φαλτάϊτς

Τον Δεκέμβριο του 2017, στο πλαίσιο της 19ης Ενημερωτικής Συνάντησης που οργάνωσε η Διεύθυνση Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού, για την Εκπαίδευση και την Νεοελληνική Πολιτιστική Κληρονομιά, με θέμα «Μουσεία, Δημιουργικότητα και Τοπικές Κοινωνίες», η κ. Έλενα Μελίδη Διευθύντρια του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης, Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων, Συλλογή Φοίβου Ανωγειανάκη, παρουσίασε το Μουσείο Φαλτάϊτς, τις δραστηριότητές του και τη συμβολή του στην προώθηση του Σκυριανού πολιτισμού ως μέσου πολιτισμικής αλλά και οικονομικής ανάπτυξης του νησιού.

Διαβάστε περισσότερα: Το ΜΕΛΤ παρουσιάζει το Μουσείο Φαλτάϊτς

Ιστορική Διαδρομή

Από την ίδρυσή του το 1964, το Μουσείο Φαλτάϊτς αποτελεί έναν ζωντανό οργανισμό που εξελίσσεται συνεχώς, έχοντας να παρουσιάσει ένα πλούσιο ιστορικό δραστηριοτήτων.

Περισσότερα...

Σκοποί

«Aυτό που με ένοιαζε ήταν να δημιουργήσω «Μουσείο», ναό δηλαδή των Μουσών και όχι απλά μια έκθεση συλλογών», έγραφε ο Μάνος Φαλτάϊτς. «Όραμά μου ήταν να κάνω τη Σκύρο, μέσα από το Μουσείο, μια πρότυπη, ιδανική κοινότητα, όχι μόνο παράδειγμα για μίμηση στην Ελλάδα αλλά σ' ολόκληρο τον κόσμο. Θα μπορούσε, έτσι, να εκπληρώσει το μεγάλο προορισμό του ως κύτταρο αναγέννησης των Ελληνικών κοινοτήτων. Ως πρότυπο θα άνοιγε το δρόμο για τη δημιουργία άλλων τοπικών ιστορικο-λαογραφικών μουσείων σ' ολόκληρη την Ελλάδα, που όφειλαν να γίνουν κέντρα της πολιτιστικής ζωής του τόπου που βρίσκονταν».

Περισσότερα...