Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Τα Πρόσωπα Κωνσταντίνος Φαλτάϊτς

Κωνσταντίνος Φαλτάϊτς (1891-1944)

Κωνσταντίνος Φαλτάϊτς (1891-1944)

Ο Κωνσταντίνος Φαλτάιτς, πατέρας του ιδρυτή του Μουσείου Φαλτάϊτς, υπήρξε κορυφαίος δημοσιογράφος, λογοτέχνης και πρωτοπόρος ερευνητής της περιόδου του μεσοπολέμου. Ήταν από τα πρώτα μέλη της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, ενώ παρακολούθησε ως πολεμικός ανταποκριτής τους Βαλκανικούς Πολέμους και την Μικρασιατική Εκστρατεία και Καταστροφή. Θεωρείται πρωτοπόρος ερευνητής του ρεμπέτικου τραγουδιού, αλλά και των Ρομά. Παράλληλα, συνέβαλε στην διάσωση του έργου του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη -χειρόγραφα του οποίου εκτίθενται στο Μουσείο Φαλτάϊτς.

Περισσότερα...

Συγγραφικό έργο Κωνσταντίνου Φαλτάϊτς

Ο Κώστας Φαλτάιτς υπήρξε πολυγραφότατος συγγραφέας, με μια ευρεία θεματολογία. Έχει γράψει πλήθος πεζών, ποιητικών, ιστορικών, θεατρικών έργων, καθώς και πολλές μελέτες και δοκίμια, ενώ ένα πολύ μεγάλο μέρος του συγγραφικού του έργου παραμένει ακόμα αδημοσίευτο.

Περισσότερα...

Μουσικά έργα Κωνσταντίνου Φαλτάϊτς

Ο Κωσταντίνος Φαλτάϊτς ασχολήθηκε ιδιαίτερα με το ρεμπέτικο τραγούδι και θεωρείται πρωτοπόρος ερευνητής του. Στις αρχές της δεκαετίας του 1930 αρχίζει ο ίδιος να δημιουργεί τραγούδια -κυρίως ρεμπέτικα, αλλά επίσης φοξ και ταγκό- υπογράφοντάς τα είτε ως Κώστας Φαλτάιτς ή ως Κ. Ρουμελιώτης, ενώ ήταν μέλος της ΑΕΠΙ. Όπως αναφέρει ο ίδιος σε σημείωμά του, ήταν αυτοδίδακτος.

Περισσότερα...