Συλλογές

Μουσείο

Το Μουσείο ιδρύθηκε το 1964 από το Μάνο Φαλτάϊτς και είναι ένα από τα πρώτα τοπικά ιστορικο-λαογραφικά μουσεία της Ελλάδας, ο σημαντικότερος πολιτιστικός φορέας της Σκύρου με πανελλήνια ακτινοβολία. Δημιουργήθηκε για να σωθεί η Σκυριανή παραδοσιακή κληρονομιά και για να περάσει στον Πανελλήνιο χώρο το μήνυμα πως το παρόν και το μέλλον πρέπει να στερεώνονται στην παράδοση.

Στεγασμένο στο παλιό αρχοντικό των "Φάλνταη", που οι ρίζες τους χάνονται στο Βυζάντιο, δεσπόζει του ΒΑ άκρου της πόλης, χτισμένο πάνω στον μεγαλύτερο πύργο των πανάρχαιων Πελασγικών τειχών της Σκύρου.

"...Βρίσκεται - γράφει γι' αυτό ο Αυστραλός συγγραφέας CORIN SIMSON στο έργο του "GREECE" - σ' εκείνη την πλευρά του λόφου της ακρόπολης, προτού να μπεις στην πόλη, ανεβαίνοντας από τη θάλασσα...Πολλά μουσεία μπορεί να είναι πληκτικά, αλλά εδώ, τώρα και πάντα, θα βρεις αυτό που ενσαρκώνει την ψυχή ενός τόπου και διαφυλάσσει την αισθητική και παράδοση με τον καλλίτερο τρόπο...".

Φορτωμένο το μύθο και την ιστορία, είναι σ αυτό συγκεντρωμένα, μεταξύ των άλλων, όλα τα στοιχεία της καθημερινής ζωής, της τέχνης, του λόγου και της ιστορίας του νησιού από τη μεταβυζαντινή μέχρι τη σύγχρονη εποχή.

Επίσκεψη
στο Μουσείο

Καθημερινά: 10.00 - 14.00
Τελευταία είσοδος: 13:30
Παλαιόπυργος, Σκύρος 34007
Τηλέφωνα επικοινωνίας