Ιστορική Διαδρομή

Από την ίδρυσή του το 1964, το Μουσείο Φαλτάϊτς αποτελεί έναν ζωντανό οργανισμό που εξελίσσεται συνεχώς, έχοντας να παρουσιάσει ένα πλούσιο ιστορικό δραστηριοτήτων.

 
 
 
 
 
 
1960 1970 1980 1990 2000 2010 2020
 
 
 

1964

Ίδρυση του Μουσείου στις 12 Αυγούστου

1965

-Οργάνωση της Α΄ έκθεσης σύγχρονης Σκυριανής Τέχνης και χειροτεχνίας με συμμετοχή όλων των Σκυριανών χειροτεχνών (ξυλόγλυπτα, μικροξυλόγλυπτα, κεντήματα, υφαντά, κεραμικά, είδη καλαθοπλεκτικής κλπ.), καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού

Συνεργασία με τον ΕΟΜΕΧ

-Οργάνωση έκθεσης Βιβλίου και ίδρυση δανειστικής Βιβλιοθήκης, με στόχο τη λειτουργία της καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου

Συνεργασία με Υπουργείο Παιδείας

-Οργάνωση κινηματογραφικών προβολών στην πλατεία του Χωριού κατά το καλοκαίρι
Συνεργασία με ΒΕΙ και ΕΛΚΕΠΑ

1966

Οργάνωση Β΄ έκθεσης σύγχρονης Σκυριανής Τέχνης και χειροτεχνίας με συμμετοχή όλων των Σκυριανών χειροτεχνών (ξυλόγλυπτα, μικροξυλόγλυπτα, κεντήματα, υφαντά, είδη κατσικότριχας, κεραμικά, είδη καλαθοπλεκτικής κλπ.), καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού

Συνεργασία με ΕΟΜΕΧ και Νομαρχία Ευβοίας

-Ανάθεση από τον Νομάρχη Ευβοίας της έρευνας για αξιοποίηση της χειροτεχνίας Ευβοίας

-Προβολές κινηματογραφικών ταινιών στην Πλατεία του Χωριού, καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού

Συνεργασία με ΒΕΙ και ΕΛΚΕΠΑ

-Συνέχιση λειτουργίας δανειστικής Βιβλιοθήκης για τους Σκυριανούς και όχι μόνο, καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου

-Έκθεση έργων ζωγραφικής διαφόρων ζωγράφων (Γιάννης Κονιδάρης, Κώστας Αλεξίου, Σούλα Κουμπή κ.ά.) με θέμα τη Σκύρο.

1969

1969-1974

Έρευνα από το Μάνο και την Αναστασία Φαλτάϊτς, συγγραφή και έκδοση τριάντα τριών μελετών πάνω στην ιστορία, τον πολιτισμό, τη λαογραφία και την κοινωνική ανθρωπολογία της Σκύρου. Η έκδοση έγινε σε συνεργασία του Μουσείου με την εφημερίδα «Βόρειες Σποράδες».

1970

Φωτογράφηση των συλλογών του Μουσείου από συνεργείο του ΕΟΜΕΧ. Συγκρότηση φωτογραφικού αρχείου στη διάθεση ερευνητών και χειροτεχνών, τόσο στο Μουσείο, όσο και στον ΕΟΜΕΧ με τα αντικείμενα των συλλογών.

Η Σκύρος μέσα απ' τις προσπάθειες του Μάνου Φαλτάϊτς αναδεικνύεται σε μοντέλο κοινοτικής ανάπτυξης με βάση την παράδοση. Τα δε μοτίβα των παραδοσιακών τεχνών της θεωρούνται πρότυπα.

1972

Ο Μάνος Φαλτάϊτς δίνει διαλέξεις στην Αθήνα για την καταγωγή των Απόκρεω με βάση τις μελέτες του πάνω στο Σκυριανό Καρναβάλι, που αφήνουν εποχή.

1972- Καλοκαίρι

Διάλεξη του Μάνου Φαλτάϊτς στο Ξενία της Σκύρου με θέμα : Τα διακοσμητικά αντικείμενα του Σκυριανού Σπιτιού από κοινωνιολογική άποψη. Εισάγοντας την κοινωνική ανθρωπολογία στην Ελλάδα.

1973

1973-1976

Συνεργασία του Μάνου Φαλτάϊτς, ως ειδικού επιστημονικού συνεργάτη, με τα στελέχη του νεοϊδρυμένου Υπουργείου Πολιτισμού για τη σύσταση και οργάνωση της Διεύθυνσης Νεώτερου Πολιτισμού, εισάγοντας για πρώτη φορά τον όρο: Παραδοσιακή Κληρονομιά. Την ίδια περίοδο ταξιδεύει σ' όλη την Ελλάδα με τον καθ' ύλη αρμόδιο διευθυντή του ΥΠΠΟ, μελετώντας τις δυνατότητες για τη δημιουργία τοπικών ιστορικο- λαογραφικών μουσείων, με βάση τα τοπικά δεδομένα. Η σύσταση των μουσείων αυτών στηρίχτηκε, κατά κύριο λόγο, στις εισηγήσεις που υπέβαλε στο Υπουργείο για το σκοπό αυτό.

1974

1974- Καλοκαίρι

Έκθεση ενθυμημάτων, χειρογράφων, δημοσιεύσεων και εκδόσεων του πρωτοπόρου δημοσιογράφου, ερευνητή και εθνικού αγωνιστή Κωνσταντίνου Φαλτάϊτς στους χώρους του Μουσείου, επ' ευκαιρία των αποκαλυπτηρίων της προτομής του, που έγινε σε συνεργασία με το Δήμο Σκύρου και με κύριο ομιλητή τον λόγιο και ερευνητή Γιώργο Βαλέτα.

1975

1975- Καλοκαίρι

Έκθεση σχεδίων, ζωγραφικών έργων και ενθυμημάτων του μεγάλου δάσκαλου της Σκυριανής ξυλογλυπτικής και λαϊκού ζωγράφου Γιαννούλη Μπαμπούση, επ' ευκαιρία της δωρεάς από την πλευρά του στο Μουσείο του αρχείου σχεδίων του, το οποίο φυλάσσεται έκτοτε στους χώρους του.

1976

1976-1978

Εμπλουτισμός των συλλογών του Μουσείου με την απόκτηση πολύ μεγάλου αριθμού αντικειμένων της πρωτογενούς και δευτερογενούς παραδοσιακής οικονομίας, συγκεντρωμένων από τον Μάνο Φαλτάϊτς από ολόκληρη την Ελλάδα. Τα αντικείμενα αυτά βρίσκονται, σήμερα, σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους του άλσους του Μουσείου.

1976- Καλοκαίρι

Οργάνωση του Α΄ Πολιτιστικού Συμποσίου Σκύρου, με θέμα: Συγκριτική του Πολιτισμού του Αιγαιακού χώρου. Το Συμπόσιο οργανώθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και με τη συμμετοχή επιστημόνων από όλη την Ελλάδα.

1976

Απονομή στο Μάνο Φαλτάϊτς του Βραβείου της Ακαδημίας Αθηνών για το Μουσείο και την εν γένει προσφορά του στον Παραδοσιακό Πολιτισμό.

1978

1978- Χειμώνας

Οργάνωση έκθεσης φωτογραφιών της Σκύρου και του Σκυριανού Καρναβαλιού στο Κολέγιο «Ανατόλια» της για την έναρξη συνεργασίας του Κολεγίου με το Μουσείο. Τούτο είχε σαν αποτέλεσμα τη συμμετοχή εκατό μαθητών στις ομάδες εθελοντικής δράσης του Μουσείου το καλοκαίρι αυτού του χρόνου. Η πρωτοβουλία της συνεργασίας ανήκε στον πρόεδρο του Κολεγίου Μπιλ Μακγκρού και στο στέλεχος Ειρήνη Αγγελιδάκη.

1978- Απόκριες

Οργάνωση έκθεσης φωτογραφιών για τις αποκριές της Σκύρου, με ειδική ξενάγηση, στους χώρους του Μουσείου.

1978- Αύγουστος

Οργάνωση του Β΄ Πολιτιστικού Συμπόσιου Σκύρου, με θέμα: Πρωτοϊστορία και λαογραφία. Το Συμπόσιο οργανώθηκε υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και με τη συμμετοχή επιστημόνων από ολόκληρη την Ελλάδα, καθώς επίσης συμμετείχε ο πρόεδρος του «Ανατόλια», καθηγητές και στελέχη του κολεγίου, όπως επίσης οι μαθητές-εθελοντές.

1978- Καλοκαίρι

Οργάνωση υπαίθριας και ημιυπαίθριας έκθεσης των αντικειμένων της πρωτογενούς και δευτερογενούς παραδοσιακής οικονομίας με τη σύμπραξη τόσο των μαθητών-εθελοντών του Κολέγιου «Ανατόλια», όσο και των καθηγητών τους.

Από τη δεκαετία του 1970-1980 έχουν τυπωθεί και κυκλοφορούν κάρτες με θέματα τα κεντήματα του Μουσείου-με χρήση του Αρχείου που έχει δημιουργήσει ο ΕΟΜΕΧ. Οι κάρτες αυτές κάνουν γνωστά στο πανελλήνιο και όχι μόνο αυτή την κατηγορία των συλλογών του Μουσείου και δίνουν ερεθίσματα για νέες μορφές καλλιτεχνικής δημιουργίας, εμπνευσμένες από τα μοτίβα των κεντημάτων αυτών.

Την ίδια δεκαετία τυπώνεται και κυκλοφορεί το περιοδικό του ΕΟΜΕΧ με τις συλλογές του Μουσείου.

1979

Ίδρυση του Καλλιτεχνικού Εργαστήριου του Μουσείου. Σκοπός του ήταν η δημιουργία αισθητικού και ενδυματολογικού ρυθμού εμπνευσμένου από την παράδοση διαχρονικά, από την αρχαιότητα μέχρι τη σύγχρονη εποχή.

Το καλλιτεχνικό Εργαστήρι και οι δημιουργίες του δίνει καινοτόμα προοπτική στην εν γένει καλλιτεχνική χειροτεχνία με τα πρότυπα έργα του (είδη ένδυσης-χιτώνες, σταμπωτά, κεραμικά, χαρακτικά, κοσμήματα κλπ.)

1979-1985

Οργάνωση καλοκαιρινών εκπαιδευτικών προγραμμάτων στους χώρους του Μουσείου, όπου καλούνται νέοι να εκπαιδευτούν στον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας ενός μουσείου συμμετέχοντας εθελοντικά στη δράση του (ξεναγήσεις, συντήρηση εκθεμάτων και κτιρίου, οργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων, μελέτη των εκθεμάτων κλπ).

1979-1985

Επέκταση και ανάπτυξη της δράσης του Καλλιτεχνικού Εργαστήριου με τη συμμετοχή σ' αυτό νέων εθελοντών απ' όλη την Ελλάδα και πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

1979-1986

Οργάνωση καλοκαιρινών προγραμμάτων για παιδιά με σκοπό την εκπαίδευσή τους στην καλλιτεχνική δημιουργία (ζωγραφική, πηλοπλαστική, χορός, τραγούδι, θέατρο, εν γένει καλλιτεχνική δημιουργία).

1987

1987-1992

Διαμόρφωση των χώρων του άλσους του Μουσείου, έκτασης 8 περίπου στρεμμάτων, βελτίωση των υπαρχόντων χώρων του Μουσείου, δημιουργία του υπαίθριου πρωτοαρχαϊκού τύπου θεάτρου του με σκοπό την οργάνωση πρωτοποριακών καλλιτεχνικών εκδηλώσεων σ' αυτό, βασισμένων στην Ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό.

1993

1993-2003

-Ίδρυση και διεξαγωγή του Φεστιβάλ Σκύρου με την καθιέρωση επιστημονικών ημερίδων, συνεδρίων, εν γένει καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και την υλοποίηση πολιτιστικών Δρώμενων όχι μόνο στους χώρους του Μουσείου, του θεάτρου και του άλσους του, σ' ολόκληρο τον οικισμό της Σκύρου, αλλά και στην Αθήνα, Χαλκίδα κλπ.

-Παράλληλα, οργανώθηκαν λογοτεχνικοί διαγωνισμοί με τη συνεργασία της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών και της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών. Η απονομή των βραβείων έγινε κατά διάρκεια των εργασιών λογοτεχνικών συνεδρίων που πραγματοποιήθηκαν στους χώρους του Μουσείου, κατά τα έτη 1993-1996.

-Τα ίδια έτη οργανώθηκαν εκθέσεις βιβλίου στους ημιυπαίθριους χώρους του Μουσείου με τη συμμετοχή πολλών εκ των σημαντικότερων εκδοτικών Οίκων της Ελλάδας.

Οι πολιτιστικές και καλλιτεχνικές αυτές εκδηλώσεις οργανώθηκαν με τη συνδρομή του ΥΠΠΟ, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, τη συνεργασία του Δήμου Σκύρου, του Συλλόγου Σκυριανών, του Οικονομικού Πανεπιστήμιου Πειραιά κ.ά.

1993

Ίδρυση του Φεστιβάλ Σκύρου και των Αμφικτυονικών Συναντήσεων με τη συμμετοχή Ελλήνων επιστημόνων και πανεπιστημιακών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

1993

Έναρξη λειτουργίας του Πανεπιστήμιου του Ελληνισμού με τη συμμετοχή στελεχών από την Ελλάδα αλλά και από τον Ελληνισμό της διασποράς.

1993

Συγκρότηση της καλλιτεχνικής Ομάδας του Μουσείου με τη συμμετοχή νέων εθελοντών όχι μόνο από τη Σκύρο αλλά και από ολόκληρη την Ελλάδα.

1993-Χειμώνας

Οργάνωση Πολιτιστικού Συμπόσιου στο Ίδρυμα Γουλανδρή-Χορν και παρουσίαση του Επικού Τελετουργικού Δρώμενου του Μάνου Φαλτάϊτς «Σκυρίτες» από την καλλιτεχνική Ομάδα του Μουσείου. Η εκδήλωση οργανώθηκε με χρηματοδότηση του ΥΠΠΟ στο πλαίσιο της οργάνωσης από το Μουσείο προγράμματος κατάρτισης νέων επιστημόνων πάνω στην οργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων.

1994

1994-Χειμώνας

Παρουσίαση του Επικού Τελετουργικού Δρώμενου του Μάνου Φαλτάϊτς «Σκυρίτες», από την καλλιτεχνική Ομάδα του Μουσείου. Το έργο παρουσιάστηκε σε συνεργασία με το Δήμο Κηφισιάς στην αίθουσα εκδηλώσεων αυτού του Δήμου.

1997

1997 Χειμώνας

Οργανώνεται από το τμήμα νέων του Μουσείου το Πολιτιστικό Δίκτυο Νεότητας, που τελεί υπό την Αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς.

Το Δίκτυο αυτό είχε σκοπό τη διάχυση των ιδεών και του πνεύματος που καλλιεργείται στο Μουσείο, αλλά και τη συνεργασία και ανταλλαγή πολιτιστικών δράσεων ανάμεσα στον κόσμο των νέων που πλαισιώνουν το Μουσείο, αλλά και των νέων που δραστηριοποιούνται πολιτιστικά σε κάθε γωνιά της Ελληνικής γης.

1997 Απρίλης

Οργανώνεται από το τμήμα νέων του Μουσείου που έχουν αναλάβει της Γραμματεία του Πολιτιστικού Δικτύου Συνάντηση-Συνέδριο με τη συμμετοχή εκπροσώπων απ' όλους τους φορείς που συμμετέχουν στο Δίκτυο.

Η συνάντηση πραγματοποιείται στους χώρους του Παλαιού Πανεπιστημίου-Μουσείου στην Πλάκα.

Κατάληξη του Συνεδρίου είναι η διοργάνωση, την τελευταία μέρα, Δρώμενων της Τριλογίας «Σκυρίτες», τα οποία εκτελούνται από την καλλιτεχνική ομάδα του Μουσείου, με πομπή από το Παλαιό Πανεπιστήμιο, δια του χώρου της Ακρόπολης προς το Λόφο του Φιλοπάππου, όπου και διαδραματίζεται η τελική Πράξη της Τριλογίας.

1998

Ένταξη του Μουσείου στο Κοινοτικό Πρόγραμμα LEADER για την υλοποίηση των έργων βελτίωσης και επέκτασης των χώρων και του άλσους του.

2001

2001- Απρίλης

Οργάνωση εκδήλωσης στη Στοά του Βιβλίου στην Αθήνα για την παρουσίαση του ποιητικού έργου του Μάνου Φαλτάϊτς «Νταϊσμός», πλαισιούμενη από έκθεση ζωγραφικής έργων του συγγραφέα.

2002

2002- Καλοκαίρι

Οργάνωση σε μια από τις αίθουσες του Μουσείου έκθεσης ζωγραφικών έργων του Μάνου Φαλτάϊτς με στόχο αυτή η έκθεση να είναι διαρκής- ετήσια ανανεούμενη- με τα νέα έργα του δημιουργού.

2003

2003- Αύγουστος

Παρουσίαση στο θέατρο του Μουσείου του επικού Δράματος του Μάνου Φαλτάϊτς «Λέων Σγουρός» σε σκηνοθεσία και εκτέλεση από την καλλιτεχνική Ομάδα του Μουσείου «Σκυρίτες»

2003-μέχρι σήμερα

Έναρξη νέων κύκλων εκδόσεων του Μουσείου με την εκτύπωση έργων του Μάνου, Κωνσταντίνου και Αναστασίας Φαλτάϊτς, καθώς και του ποιητή και δοκιμιογράφου Ιωάννη Βογιατζή και του δοκιμιογράφου Χρίστου Αλεξόπουλου, όπως και επανεκδόσεις έργων συγγραφέων που έχουν γράψει για τη Σκύρο.

2004

2004-12 Αυγούστου

Εορτασμός των 40 χρόνων από την ίδρυση του Μουσείου με την διοργάνωση ημερίδας στους χώρους του Μουσείου και ανανέωση της έκθεσης ζωγραφικής του Μάνου Φαλτάϊτς.

2005

2005-2011

Ειδικές πολιτιστικές εκδηλώσεις τόσο στους εσωτερικούς χώρους του Μουσείου, όσο και στο θέατρό του σε συνεργασία με το Δήμο Σκύρου.

2009

2009-Ιούλιος

Έναρξη λειτουργίας του Σεμινάριου για το Ρεμπέτικο και το αστικό λαϊκό τραγούδι, που οργανώνεται από το Γιώργο Μακρή και την Ομάδα του σε συνεργασία με το Μουσείο, το ΤΕΙ Πειραιά και το Δήμο Σκύρου. Στη δράση του σεμινάριου περιλαμβάνεται και συναυλία που πραγματοποιείται στο θέατρο του Μουσείου.

2009- Αύγουστος

Αφιέρωμα του Δήμου Σκύρου στη ζωή και τη δράση του Μάνου Φαλτάϊτς με τη συμμετοχή στελεχών της καλλιτεχνικής ομάδας του Μουσείου «Σκυρίτες» και επίλεκτων Σκυριανών.

2011

Ο Δήμος Σκύρου υλοποιεί μέρος του προγράμματος LIFE, στο οποίο είναι ενταγμένος, σε χώρους του άλσους του Μουσείου, που έχουν παραχωρηθεί για το σκοπό αυτό.

2011- 2012 Καλοκαίρι

Η Χορωδία της Τρίπολης παρουσιάζει το πρόγραμμά της στο θέατρο του Μουσείου.

2012

Ιδρύεται το «Αδερφάτο των Φίλων του Μουσείου» με πρωτοβουλία επίλεκτων μελών της Σκυριανής κοινωνίας και επιφανών Ελλήνων και αλλοδαπών φίλων του Μουσείου.

Το «Αδερφάτο των Φίλων του Μουσείου», ακολουθώντας τα ίχνη που χάραξε ο ιδρυτής του Μάνος Φαλτάϊτς, και ανοίγοντας καινούριους δρόμους εκδηλώσεων και συνεργασιών προγραμμάτισε και υλοποίησε μέσα στο 2012 τις παρακάτω εκδηλώσεις:

-Τον Ιούλιο την παρουσίαση του βιβλίου της ομότιμης καθηγήτριας της Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κατερίνας Κορρέ_-Ζωγράφου για τα παραδοσιακά επαγγέλματα του Αιγαίου ΙΙΙ, αφιερωμένο στη Σκύρο.

-Από τον Ιούλιο αυτού του χρόνου και μέχρι τις αρχές του 2013 έκθεση για τα 90 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή με τον τίτλο «Πώς απέθανε η Μικρά Ασία», από το Αρχείο του Κων/νου Φαλτάϊτς. Η έκθεση φιλοξενήθηκε και στην Εθνική Βιβλιοθήκη από τις 30/11/2012-15/1/2013.

-Τον Ιούλιο, επίσης, την εκδήλωση για τα 100 χρόνια των Βαλκανικών Πολέμων και το θρύλο του Πολεμικού μας Ναυτικού μέσα από τα κείμενα και τα Αρχεία του Κων/νου Φαλτάϊτς. Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από την προβολή του ντοκιμαντέρ «Πλέοντες μεθ' ορμής ακαθέκτου», για το θωρηκτό Αβέρωφ του σκηνοθέτη Ιωάννη Καραμπίνη.
Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε το Δεκέμβριο στη Σχολή Ικάρων στο Τατόι.

-Τον ίδιο μήνα υλοποιήθηκε η θεατρική παράσταση με το έργο του Μάνου Φαλτάϊτς «Ο τράγος του Στούμπου». Το έργο παρουσίασαν η θεατρική ομάδα του Μουσείου «Σκυρίτες», σε σκηνοθεσία της ηθοποιού και μέλους της ομάδας Μαρίας Καραμπίνη.

-Στις 12 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε η κεντρική εκδήλωση για τα 48 χρόνια από την ίδρυση του Μουσείου με τη συμμετοχή στελεχών του, στελεχών του Αδερφάτου και άλλων φίλων του.

-Στις 6 Οκτωβρίου έγινε η αποδοχή της δωρεάς στο Μουσείο της Συλλογής 32 Σκυριανών σκίτσων της Έλλης Σολωμονίδου-Μπαλάνου.

-Το ίδιο καλοκαίρι στάλθηκε, κατόπιν ενεργειών του Αδερφάτου, από το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας ειδική συνεργάτιδα σε θέματα συντήρησης χάρτου και αρχειακού υλικού, που εκπόνησε ενδελεχή έκθεση για την κατάσταση των αρχείων και παλαιών βιβλίων του Μουσείου, προτείνοντας την εξάσκηση αποφοίτων ΑΕΙ και ΤΕΙ σε θέματα μουσειογραφίας και μουσειολογίας υπό την εποπτεία ειδικού του ΕΛΙΑ/ΜΙΕΤ. Μια τέτοια δράση θα προσφέρει διασύνδεση του Μουσείου με τη σύγχρονη πανεπιστημιακή κοινότητα.

2014

Το καλοκαίρι του 2014 οργανώθηκαν και υλοποιήθηκαν οι επετειακές εκδηλώσεις για τα 50 χρόνια ζωής και δράσης του Μουσείου με τη συμμετοχή παλαιών και νέων συνεργατών και φίλων του, καθώς και εκδήλωση αφιερωμένη στο Μάνο Φαλτάϊτς και στο έργο του. Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους οι αρχές του τόπου, εκπρόσωποι της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, αλλά και η διευθύντρια της Διεύθυνσης Λαϊκού Πολιτισμού του ΥΠΠΟ, καθώς επίσης η Διευθύντρια του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης. Στις εκδηλώσεις αυτές συμμετείχε σύσσωμη η κοινωνία της Σκύρου.

2016

-Τον Νοέμβριο του 2016 το Μουσείο Φαλτάϊτς παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Αθήνα. Το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης και Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων και το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μάνου και Αναστασίας Φαλτάϊτς διοργάνωσαν στο Λουτρό των Αέρηδων στην Αθήνα την έκθεση - αφιέρωμα με τίτλο: «Το Μουσείο Φαλτάϊτς από τη Σκύρο στην Αθήνα- Ένα Ταξίδι στο Χώρο και στο Χρόνο». Στην έκθεση παρουσιάστηκαν αντιπροσωπευτικά αντικείμενα από τις συλλογές του Μουσείου Φαλτάϊτς, που αποδίδουν με γλαφυρό τρόπο τον ιδιότυπο και χαρακτηριστικό πολιτισμό της Σκύρου καθώς και την ταυτότητα του Μουσείου, την πορεία του, τους σταθμούς της δημιουργίας και εξέλιξής του. Την έκθεση πλαισιώνει πλούσιο φωτογραφικό υλικό τόσο του ιδιαίτερου και ξεχωριστού αρχιτεκτονήματος που στεγάζει το Μουσείο, όσο και των συλλογών του. Η έκθεση διήρκεσε από τις 5 Νοεμβρίου έως τις 20 Νοεμβρίου.

-Στις 20 Νοεμβρίου του 2016, στο πλαίσιο της έκθεσης-αφιέρωμα στη μνήμη της Αγγελικής Χατζημιχάλη, το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης "Αγγελική Χατζημιχάλη", σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων του Μουσείου Μπενάκη, πραγματοποίησε εκδήλωση με τίτλο: «Το Μουσείο Φαλτάϊτς στη Σκύρο και η συμβολή του στον νεότερο πολιτισμό», όπου παρουσιάστηκαν η πορεία και η συμβολή του Κωνσταντίνου Φαλτάϊτς, του Μάνου Φαλτάϊτς και του Μουσείου Φαλτάϊτς στη διαφύλαξη και διάδοση του ελληνικού πολιτισμού. 

2020

Στο διήμερο 31 Οκτωβρίου-1 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Διαδρομές των Φιλικών», στο πλαίσιο του ευρύτερου προγράμματος εκδηλώσεων του Μουσείου για την επέτειο των 200 Ετών από την Επανάσταση του 1821, με γενικό τίτλο «Όλοι οι εδώ διαβαίνοντες Γραικοί». Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα υλοποιήθηκε με την στήριξη και συνδρομή του SNFPHI (https://snfphi.columbia.edu/)

2021

-Το Μουσείο, υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» συμμετείχε στους εορτασμούς για την επέτειο των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821, υλοποιώντας έκθεση με τίτλο «Όλοι οι εδώ διαβαίνοντες Γραικοί», όπου παρουσίασε ανέκδοτα ντοκουμέντα από το αρχείο του, που αφορούσαν τόσο στη δράση της Φιλικής Εταιρείας και των Φιλικών, όσο και στη σχέση τους με το νησί της Σκύρου.

-Με αφορμή την πανδημία Covid-19, το Μουσείο προχώρησε στην επανέκδοση του του χρονικού του Κωνσταντίνου Φαλτάϊτς, με τίτλο «Η Γρίππη στη Σκύρο».Πρόκειται για ένα βιβλίο που γράφτηκε το 1919, μετά από ένα δημοσιογραφικό ταξίδι του συγγραφέα στην ιδιαίτερη πατρίδα του, και το οποίο μέσα στις λιγότερες από 100 σελίδες παρουσιάζει τη συμφορά που έπληξε το μικρό αυτό νησί στο κέντρο του Αιγαίου, από το πέρασμα της λεγόμενης ισπανικής γρίπης, το 1918.

-Την ίδια χρονιά, το βιβλίο επίσης μεταφράστηκε και κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην αγγλική γλώσσα.

2022

Τιμώντας τη θλιβερή επέτειο της συμπλήρωσης ενός αιώνα από τη σφαγή και την καταστροφή του Μικρασιατικού Ελληνισμού, το Μουσείο Φαλτάϊτς προχώρησε στην έκδοση του βιβλίου με τίτλο «Πώς Απέθανεν η Μικρά Ασία», που εξιστορεί τη Μικρασιατική Εκστρατεία και Καταστροφή μέσα από τα δημοσιεύματα και το ημερολόγιο του δημοσιογράφου Κωνσταντίνου Φαλτάϊτς. Στο βιβλίο αυτό των 500 και πλέον σελίδων, που προλογίζει ο Ιστορικός, Διδάκτωρ Σύγχρονης Ιστορίας ΑΠΘ κ. Βλάσης Αγτζίδης, δημιεύεται για πρώτη φορά μεγάλο μέρος του ανέκδοτου αρχείου του Κ. Φαλτάϊτς για την Μικρασιατική Εκστρατεία και Καταστροφή, την οποία κάλυψε ως πολεμικός ανταποκριτής. Περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις πολεμικές ανταποκρίσεις του από το μέτωπο, μαρτυρίες επιζώντων των σφαγών που συντελέστηκαν από τους τσέτες του Μουσταφά Κεμάλ, καθώς και το προσωπικό του ημερολόγιο με το δημοσιογραφικό και πολιτικό παρασκήνιο των τελευταίων ημερών μέχρι την Καταστροφή της Σμύρνης. Η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου έγινε υπό την αιγίδα του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ, στην αίθουσα Γιώργος Καράντζας της ΕΣΗΕΑ, τον Οκτώβριο του 2022.

2023

Το 2023 υλοποιήθηκε το μεγάλο έργο της ψηφιοποίησης μέρους των συλλογών του μουσείου. Η πράξη με τίτλο «Καινοτόμες ψηφιακές δράσεις για την ανάδειξη και προβολή του πολιτιστικού και ιστορικού αποθέματος του Μουσείου Φαλτάϊτς», που εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020» αφορούσε στην ψηφιοποίηση σχεδόν 3.000 αντικειμένων και 320.000 σελίδων βιβλίων και εγγράφων που χρονολογούνται από το 1830 και ύστερα. Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, σχεδιάστηκαν επίσης η νέα ιστοσελίδα του μουσείου,  ψηφιακός ξεναγός αλλά και εκπαιδευτικά παιχνίδια. Ανάδοχος του έργου ήταν η ένωση των εταιρειών με την επωνυμία Talent-MainSys.