Δραστηριότητες
Σεμινάριο για το Ρεμπέτικο
seminario

Κάθε χρόνο, κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου, από το 2009 πραγματοποιείται στους χώρους του «Λαογραφικού Μουσείου Μάνου και Αναστασίας Φαλτάϊτς», το Σεμινάριο-Συνάντηση για το αστικό λαϊκό μας τραγούδι.

Η μουσική αυτή συνάντηση, με τις παράλληλες εκδηλώσεις της, έπαψε να έχει την μορφή ενός απλού Σεμιναρίου. Έγινε πια ένας θεσμός που ρίζωσε βαθιά στο αιγαιοπελαγίτικο νησί. Αγκαλιάστηκε ζεστά από την τοπική αυτοδιοίκηση και τους κατοίκους του και δημιούργησε έναν άξονα για βάθεμα των ανθρωπίνων σχέσεων, αφού καταφέρνει να ενώνει με κοινό στόχο την αστική-λαϊκή μας μουσική, ανθρώπους από διαφορετικές χώρες και κουλτούρες και να ικανοποιεί τις ψυχικές τους ανάγκες, προσφέροντας εκτός από γνώση και αξέχαστες στιγμές διασκέδασης.

Αξίζει να αναφερθεί ότι τον Δεκέμβριο του 2017, το ρεμπέτικο τραγούδι εντάχθηκε στη Λίστα της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO

Η πολιτιστική ζωή της Σκύρου επί δεκαετίες ολόκληρες, όπως είναι γνωστό, συνδέεται άμεσα με την ύπαρξη και τη δράση του «Μουσείου Μάνου και Αναστασίας Φαλτάϊτς». Το Μουσείο από την ίδρυση του από το 1964 από τον Μάνο και την Αναστασία, ως κιβωτός πολιτισμού, συνέβαλλε μέσα από τις πολιτιστικές δραστηριότητες του στη διάσωση-όχι μόνο- της Σκυριανής ιστορίας και πολιτισμού αλλά και της πολιτιστικής ζωής του ευρύτερου Ελληνικού χώρου με την εύρεση και διατήρηση 3000 εργαλείων και αντικειμένων της Ελληνικής παραδοσιακής οικονομίας, αλλά και σπάνιων εκδόσεων και ιστορικών εγγράφων του 16ου αιώνα.

Μια πολιτιστική προσφορά αυτού του μεγέθους δεν μπορούσε να αφήσει το ρεμπέτικο και λαϊκό μας τραγούδι εκτός των πολύπλευρων ενδιαφερόντων της οικογένειας Φαλτάϊτς.
Ο Κωνσταντίνος Φαλτάιτς από το 1915 ερευνά, με πολύ ενδιαφέρον, τον πρώιμο χώρο του ρεμπέτικου τραγουδιού και αρκετά χρόνια αργότερα, το 1929, μετά από επισταμένη έρευνα, συγκεντρώνει και δημοσιεύει στο περιοδικό «Μπουκέτο» τα «Τραγούδια του μπαγλαμά», σε άρθρο του που τιτλοφορείται «Πως τραγουδούν οι φυλακισμένοι, οι λωποδύται και οι χασισοπόται» , στοιχεία που πλουτίζουν τις γνώσεις μας για το ρεμπέτικο τραγούδι. Τα πρόσφατα στοιχεία μας αποδεικνύουν ότι ο Κ. Φαλτάιτς έγραφε στίχους και μουσική για μανέδες, ρεμπέτικα, δημοτικά κ. α όπως αποδεικνύεται από πρόσφατη έρευνα στα αρχεία της ΑΕΠΙ.

Όπως λέει ο λαός μας «το μήλο κάτω από τη μηλιά θα πέσει» ο Ιδρυτής του Μουσείου Μάνος Φαλτάιτς γιος του Κωνσταντίνου, μπολιασμένος με όλη αυτή την οικογενειακή παράδοση, άνθρωπος με θετική ενέργεια και προχωρημένες για την εποχή του ιδέες και αναλύσεις πήγε παρά πέρα την υπόθεση του ρεμπέτικου τραγουδιού. Άνθρωπος προσγειωμένος και παράλληλα οραματιστής μέσα από τα κείμενά του και τις αναλύσεις του για το ρεμπέτικο, όπως για τον συνθέτη Δημήτρη Γκόγκο (Μπαγιαντέρα), τους «μόρτες, τα κουτσαβάκια και τους μάγκες» κ.α

Πριν από λίγο καιρό ο Μάνος αποφάσισε να ξεκινήσει το μεγάλο ταξίδι για τον χώρο των ιδεών αφήνοντας πίσω του την αίσθηση της απώλειας και παράλληλα τη θετική του ενέργεια να μας συντροφεύει στο χώρο της βιγλατορίας. Συνεχιστής του έργου του η σύντροφος του Αναστασία. Πρακτική και οραματίστρια με τη σειρά της, σε ότι αφορά το ρεμπέτικο και λαϊκό μας τραγούδι, χάραξε με τη σειρά της μαζί μας, μια καινούργια ρότα στην κατεύθυνση ενίσχυσης του θεσμού του Σεμιναρίου-Συνάντησης για το ρεμπέτικο τραγούδι στο νησί της Σκύρου. Απώτερος στόχος είναι η εδραίωση και η δημιουργία ενός θεσμού, ο οποίος θα συμβάλλει στη προοπτική της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, αξιοποιώντας τη διαπολιτισμική επικοινωνία της Ευρώπης με τις χώρες της Μεσογειακής λεκάνης, έχοντας σαν όχημα τη κοινή γλώσσα της λαϊκής μουσικής.

Γιώργος Μακρής

Επίσκεψη
στο Μουσείο

Καθημερινά: 10.00 - 14.00
 
Παλαιόπυργος, Σκύρος 34007
Τηλέφωνα επικοινωνίας