Γλυπτική / Ζωγραφική
Συλλογή έργων Γλυπτικής και Ζωγραφικής

Το Μουσείο στεγάζει πλήθος έργων γλυπτικής και ζωγραφικής, μεταξύ των οποίων γλυπτά των Λουκίας, Νικολάου και Ελένης Γεωργαντή, ταφική γλυπτική, έργα σκυριανών ζωγράφων, καθώς και την πινακοθήκη των έργων ζωγραφικής του Μάνου Φαλτάϊτς.

Ταφική γλυπτική

Στη συλλογή αυτή περιλαμβάνονται Μουσουλμανικές και Εβραϊκές μαρμαρόγλυφες πλάκες, φερμένες από διάφορους τόπους της Ελλάδας. Πρόκειται για μια πολύτιμη συλλογή αυτού του είδους των αντικειμένων.

Γλυπτά Λουκίας, Νικολάου και Ελένης Γεωργαντή

Στο μουσείο στεγάζεται και η πλούσια συλλογή έργων των διάσημων Ελλήνων γλυπτών του εικοστού αιώνα Λουκίας Γεωργαντή, γνωστής και ως «Μαντάμ Τισσώ της Ελλάδας», του πατέρα της Νικολάου και της μητέρας της Ελένης. Πρόκειται για προτομές και άλλα γλυπτά σε πρόπλασμα προσωπικοτήτων του τέλους του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα. Η συλλογή είναι δωρεά του Γιώργου Οικονομόπουλου, συζύγου της Λουκίας Γεωργαντή.

γλυπτά

γλυπτά

Πινακοθήκη Μάνου Φαλτάϊτς

Σε ειδικά για το σκοπό αυτό διαμορφωμένους χώρους του μουσείου υπάρχει το εργαστήριο ζωγραφικής του Μάνου Φαλτάϊτς, όπου οι επισκέπτες μπορούν να δουν τον τρόπο δημιουργίας του, ενώ συγχρόνως εκτίθενται εκατοντάδες μικρών και μεγάλων έργων του της περιόδου από το 1980 μέχρι το θάνατό του το 2012.

Η ζωγραφική του, όπως ο ίδιος τη χαρακτηρίζει, έχει έντονο το στοιχείο της ψυχόρασης και με τα έργα του αυτά άνοιξε καινούριος δρόμος στην παγκόσμια εικαστική δημιουργία, δίνοντας, στην κυριολεξία, την ψυχή προσώπων, τοπίων, καταστάσεων.

Δοχείο

Δοχείο

Σκυριανή πινακοθήκη

Στο Μουσείο από πολύ νωρίς στεγάστηκαν έργα ζωγραφικής και σκίτσα ζωγράφων που είχαν σχέση με τη Σκύρο ή εμπνεύστηκαν απ' αυτήν.

Από την ίδρυση του Μουσείου είχαν δωρήσει σκίτσα τους τόσο η Αγγελική Χατζημιχάλη, όσο και η Αθηνά Ταρσούλη, καθώς επίσης και οι ζωγράφοι που ο Μάνος Φαλτάϊτς οργάνωσε εκθέσεις έργων τους στη Σκύρο, όπως ο Γιάννης Κονιδάρης, η Σούλα Κουμπή, ο Σκυριανός Κώστας Αλεξίου, ο Γιάννης Πλακωτάρης, ο Λαζάρου. Επίσης έχουν δωρηθεί στο Μουσείο έργα της Μπραέσα και Αλεξανδρίδου. Στην πινακοθήκη του, ακόμη, υπάρχουν έργα του Γιάννη Γιαμαλή και του Κώστα Πλακωτάρη.

Στο Μουσείο υπάρχουν, ακόμη, το αρχείο σχεδίων και ζωγραφικών έργων του Σκυριανού πρωτομάστορα, ξυλογλύπτη και λαϊκού ζωγράφου Γιαννούλη Μπαμπούση, δωρεά του ίδιου το 1974.

Τελευταίως, το 2012, δωρήθηκαν, επίσης, σε ειδική τελετή, από την μεγάλη σύγχρονη σκιτσογράφο Έλλη Σολωμονίδου 32 Σκυριανά σκίτσα της.

Skyriani pinakothiki

Skyriani pinakothiki

 

Γκραβούρες και χάρτες

Μεγάλος αριθμός από γκραβούρες και χάρτες υπάρχουν, επίσης στις συλλογές του μουσείου, που αφορούν διάφορους Ελληνικούς τόπους, μνημεία του Ελληνισμού και ιστορικές μορφές.

Επίσκεψη
στο Μουσείο

Καθημερινά: 10.00 - 14.00
Τελευταία είσοδος: 13:30
Παλαιόπυργος, Σκύρος 34007
Τηλέφωνα επικοινωνίας