Ξεχωριστή θέση στις συλλογές του Μουσείου κατέχει η σκυριανή κεντητική –ονομαστή παγκοσμίως- και υφαντική, καθώς και οι σκυριανές φορεσιές.
Σκυριανές Φορεσιές
Παραδοσιακές Σκυριανές φορεσιές στα σύνολά τους και σε ξεχωριστά εξαρτήματα, υπάρχουν σε μεγάλο αριθμό και εκτίθενται στο Μουσείο.
Μέσω τούτων των φορεσιών, γίνεται προσέγγιση στο καστικό καθεστώς των κατοίκων της Σκύρου, καθώς κάθε κάστα (Άρχοντες –«Μεγαλοστρατήτες», αστοί, ναυτικοί, τσοπάνηδες, γεωργοί, εργατιά, ψαράδες,) είχε τα δικά της ενδυματολογικά στοιχεία που έκαναν φανερή την ταξική υπόσταση του κάθε Σκυριανού τα παλαιότερα χρόνια.
Ξεχωριστή θέση κατέχουν οι πολυτελείς νυφικές φορεσιές, απ' τις πιο βαρύτιμες που υπήρχαν παλαιότερα στην Ελλάδα, και η τσοπάνικη ανδρική φορεσιά..
Στις ενδυματολογικές συλλογές ανήκουν και οι φορεσιές του Καρναβαλιού με εξέχουσα την ενδυμασία του «Γέρου», του θρυλικού σύμβολου του Σκυριανού Τριωδίου, που κυριαρχεί ακόμα και σήμερα στο Καρναβάλι της Σκύρου.
Εκτός, όμως, απ' τις Σκυριανές παραδοσιακές φορεσιές, που εκτίθενται στις βιτρίνες, στο Μουσείο φυλάσσονται και ένα άλλο πλήθος παραδοσιακών φορεσιών απ' τις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας.
Μαξιλαροθήκη με «γραφτό» κέντημα
Σκυριανά κεντήματα
Τα κεντήματα κατέχουν μια τελείως ξεχωριστή θέση στις συλλογές του Μουσείου. Χωρίζονται σε Κοκκινοκέντητα, Ασπροκέντητα, «αρατζιδέλες», του Όρκου, και «Γραφτά».
Τα «γραφτά» αποτελούν την πιο εντυπωσιακή κατηγορία των Σκυριανών κεντημάτων.
Αντίθετα με τα υπόλοιπα (ασπροκέντητα – χρυσοκέντητα - κοκκινοκέντητα) που ομοιότητες και παραλλαγές βρίσκονται σε κεντήματα άλλων περιοχών και κυρίως νησιών, τα γραφτά, με εξαίρεση την Ήπειρο, αναπτύχθηκαν σε έκταση και ποιότητα κυρίως στη Σκύρο.
Το ενδιαφέρον τους βρίσκεται στην πλούσια θεματολογία των μοτίβων τους κατά πρώτο λόγο και βέβαια στην πολύ καλή τεχνική και τους ωραίους χρωματισμούς τους.
Τα μεταπολεμικά χρόνια, τα μοτίβα των Σκυριανών κεντημάτων γνώρισαν μεγάλη φήμη, και χρησιμοποιήθηκαν ευρύτατα από τους διακοσμητές και διαφημιστές και μπήκαν παντού, σα σήματα προϊόντων, σε πινακίδες μαγαζιών, σε εξώφυλλα βιβλίων, σε φάκελους δίσκων μουσικής, σε πιάτα και άλλα κεραμικά κλπ, όχι μόνο για λόγους διακοσμητικούς, αλλά και σα σύμβολα της ποιότητας των διαφημιζόμενων και του λεπτού τους γούστου.
Υφαντά
Τα υφαντά καλύπτουν όλα τα είδη της παραδοσιακής Σκυριανής υφαντικής (φτάδες-κιλίμια-χρέμια, ταβλομάντηλα, πετσέτες,κλπ.) με τη λεπτεπίλεπτη και αριστοκρατική τους εμφάνιση.
Υπάρχει όμως και μεγάλος αριθμός υφαντών από πολλές περιοχές της Ελλάδας και ακόμα απ' τις διάφορες χώρες της Ευρώπης και της Ασίας που έφτασαν στο νησί κατά τους περασμένους αιώνες και πολλά απ' αυτά ενσωματώνονταν στο σύνολο των στοιχείων του πολιτισμού των παραδοσιακών Σκυριανών.